Събота,

Разпитват повторно свидетели срещу Прокопиев

От: СТАНДАРТ -
Разпитват повторно свидетели срещу Прокопиев
A
A
A

По искане на прокуратурата Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) повторно ще разпитва свидетели и вещи лица по делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и  ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана ясно по време на първото заседание в процеса на втора инстанция. Той е борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN. Според прокуратурата тримата са ощетили държавата с 20 млн. лв. при продажбата на 33% ѝ дял от електроразпределителното дружество. Това е станало чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

Въпреки желанието на защитата на обвиняемите делото да бъде на практика претупано и да приключи само в едно заседание, съдът не прие адгументите на адвокатите на Прокопиев, Трайков и Дянков и допусна на следващото заседание по делото, насрочено за 10 февруари, да бъдат разпитани бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, но в качеството си на директор на Агенцията за приватизация, както и вещи лица, изготвили поредица от експертизи по случая, съобщи "Правен свят".

На първа инстанция Специализираният наказателен съд (СНС) оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък, според държавното обвинение, е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички