Петък,

Разпитват повторно свидетели срещу Прокопиев

От: СТАНДАРТ -
167
Разпитват повторно свидетели срещу Прокопиев
A
A
A

По искане на прокуратурата Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) повторно ще разпитва свидетели и вещи лица по делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и  ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана ясно по време на първото заседание в процеса на втора инстанция. Той е борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN. Според прокуратурата тримата са ощетили държавата с 20 млн. лв. при продажбата на 33% ѝ дял от електроразпределителното дружество. Това е станало чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

Въпреки желанието на защитата на обвиняемите делото да бъде на практика претупано и да приключи само в едно заседание, съдът не прие адгументите на адвокатите на Прокопиев, Трайков и Дянков и допусна на следващото заседание по делото, насрочено за 10 февруари, да бъдат разпитани бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, но в качеството си на директор на Агенцията за приватизация, както и вещи лица, изготвили поредица от експертизи по случая, съобщи "Правен свят".

На първа инстанция Специализираният наказателен съд (СНС) оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък, според държавното обвинение, е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com