Пускат шефа на ТАД Груп срещу 100 000 лв. гаранция

Мотивът на съда е, че няма риск да се укрие, защото се е върнал доброволно от чужбина

Пускат шефа на ТАД Груп срещу 100 000 лв. гаранция | StandartNews.com

Специализираният съд пусна срещу гаранция 100 хил. лв. Иван Тодоров, собственик на ИТ фирмата „ТАД груп”. Той трябва да ги внесе до 10 дни.

Тодоров беше задържан вчера на Летище София при пристигането му у нас и официално получи обвинение в кибертероризъм.

Мотивът на съда е, че няма риск да се укрие, защото се е върнал доброволно от чужбина.

„По делото срещу „ТАД Груп” няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни”. Това заяви адвокатът на собственика на фирмата Ина Лулчева още преди да излезе решението на съда.

„Обвинението е, защото е собственик на това дружество. Това, което прокуратурата каза, че не бил казал паролите, се опровергава от свидетелските показания. Паролите са известни само на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх в населението“, смята адвокатът.

„Днес прокуратурата каза, че в резултат на разпространението на данните има паника в населението. Това е последващо деяние, не установява, че някой е имал за цел да осъществи такова деяние, защото то е престъпление срещу републиката", добави тя.

Според Лулчева по делото не е установено нищо към този момент във връзка с твърдения извършител. „Компютърните експертизи са назначени, но не са изготвени. Така че всичко, което се прави в момента, са спекулации, с различни предположение на някого.

Същевременно специализираната прокуратура изпрати съобщение, в което заявява, че разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на Иван Тодоров и двама служители в "ТАД Груп".

„Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата „ТАД Груп”, се казва в съобщението.

„Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице”, се казва в съобщението.

Според спецпрокуратурата в събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

„Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра”, се казва още в съобщението.

Оттам обясняват, че са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите е станало ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага.

„Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове”, казват от спецпрокуратурата. „Към момента собственикът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай