Първи арест за фалшиви новини

Над 400 лица са под карантина на територията на страната

Първи арест за фалшиви новини | StandartNews.com

За първи арест заради фалшиви новини за коронавируса съобщи вътрешният министър Младен Маринов в интервю за бТВ. Задържаният мъж е от Пловдив. Той разпространявал в интернет пространството, че има учебно заведение със стотици заразени, но властите криели това. Следим онлайн пространството, каза Маринов. При ареста в мъжа са открити и наркотици.

Маринов съобщи и за случаи на нарушена карантина. Пет са на територията на Столична община, но тези хора са установени и отново са върнати в домовете си. Маринов заяви, че профила на лицата поставени под карантина е различен и цифрата е променяща се, защото за някои, при които тестът е отрицателен, карантината отпада.

„Всички, които имат наложена мярка карантина, да я спазват. За вчерашния ден над 400 лица са под карантина на територията на страната. В момента е ангажиран абсолютно целият състав на МВР. Проверките стават и през стационарен телефон, както и на място, но има и граждани, които подават сигнали. Хората започват да следят и тези неща“, заяви вътрешният министър.

Маринов смята, че не е нужно да се поставят бележки „Карантина” на вратите на изолираните хора, които са били в контакт със заразени.

На полицията се е наложило да спира сватби и празненства през последните дни. Има голям брой на подобни мероприятия, каза МВР-шефът и апелира местните власти са упражняват правомощията си и да налагат контрол.

За ромските махали Маринов заяви, че в Пловдив е направена среща с лидерите на тези общности, за да им бъде обяснение колко страшно е положението и как хората да се пазят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай