Петък,

Прокурорка каза жестоката истина за атентата срещу Гешев

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
38457
Прокурорка каза жестоката истина за атентата срещу Гешев
A
A
A

Ако се съди по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Гешев, заяви в интервю за НоваНюз прокурорът и член на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова. Тя коментира взрива, насочен към кортежа на главния прокурор, който стана на 1 май.

Според нея за да бъдат привлечени чуждестранни експерти трябва да се касае за тежки престъпления, които изначално показват фактическа сложност - дела за тероризъм, за трафик на хора и наркотици, пране на пари. Опитът за покушение срещу главния прокурор е дело с такава сложност, обясни тя и оправда факта, че разследващите у нас са искали съдействие от пристигнал в страната израелски специалист.

"Аналитичният капацитет на "Европол" беше използван и по делото за атентата на летище "Сарафово". Те могат да дадат насоки за процесуални действия", обясни Чапкънова. И допълни, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да иска оставката на някой от законодателната власт, визирайки случая с Борислав Сарафов и искането на "Продължаваме промяната-Демократична България".

По думите ѝ дали международни експерти да бъдат привлечени е в компетентността на разследващите или наблюдаващия прокурор по конкретното дело. "Той е външен наблюдател, но не може да бъде в качеството на експерт по делото. За колко време се изготвя експертиза зависи от въпросите, зададени към вещото лице. Може да бъде възложена и на няколко лица, периодът на изготвяне не може да е изключително кратък", посочи Чапкънова.

Прокурорката уточни, че предложените промени в НПК не са съдебна реформа, а такава би трябвало да включва промени в различни закони.

"Всеки прокурор би могъл да наблюдава производство, по което извършител е главния прокурор. Може да се предвиди съдебен контрол на актовете на този прокурор. Магистратите трябва да бъдат убедени в разделението на ВСС и процедурата да бъде ясна", предложи Чапкънова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com