Прокурорите са с Гешев за замразяване на заплатите

Никой не оспори предложението му и то бе гласувано в прокурорската колегия

Прокурорите са с Гешев за замразяване на заплатите | StandartNews.com

Колегията на прокурорите във Висшия съдебен съвет гласува единодушно с 10 гласа "за", без нито един против и въздържал се, без обсъждане, въпроси и дебати предложението на главния прокурор Иван Гешев да се замразят всички заплати на работещите в съдебната система до края на 2020 г., съобщава Дневник.

На редовното заседание на колегията Гешев представи предложението си и обясни, че вследствие на извънредното положение заради разпространението на коронавируса ще има и вече са налице индикации за финансова нестабилност във всички сектори. Той накратко повтори мотивите си, които бяха оповестени по-рано днес.

"От нас се изисква финансова дисциплина и да покажем солидарност с българските граждани по време на извънредното положение", каза Гешев. Никой не оспори предложението му и то бе гласувано в прокурорската колегия и още утре може да бъде внесено за разглеждане от пленума на ВСС.

Освен замразяване на всички месечни възнаграждения по трудови договори до края на годината Гешев предлага всички служители, магистрати и прокурори, които предстои да се пенсионират до края на календарната година, да вземат целия си платен годишен отпуск. Това ще става по график, определен от административния ръководител на съответния съд или прокуратура.

Всички работещи в съдебната система може да бъдат принудени от административния си ръководител и без тяхно съгласие да използват половината от платения си годишен отпуск. Това също ще става по график, а целта Гешев обясни с това, че трябва да се осигури нормалната работа на съдилищата и прокуратурите.

Всички мерки ще важат не само за магистратите, но и за съдебни служители, деловодители, прокурори и секретари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай