Прокурори: Трябва да останем в съдебната система

Така има гаранция за независимостта на държавното обвинение, казват професионалистите

Прокурори: Трябва да останем в съдебната система | StandartNews.com

Прокуратурата трябва да остане в съдебната система, защото така има гаранция за независимостта на държавното обвинение, стана ясно от изявление на председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов на консултациите при президента Румен Радев на тема "Необходимост от промени в Конституцията за съдебната власт".

Иванов припомни, че досега основният закон на страната е променян 6 пъти като 5 от тях са били все в частта за съдебната власт и фокусът все се е измествал върху прокуратурата, пише сайтът "Правен свят".

"Това постоянно фокусиране върху прокуратурата не е в интерес на системата", каза той. Според него винаги върху съдебната система е имало опити за давление. "Точно затова мъдрият законодател е преценил как съставните части да взаимодействат помежду си", допълни Иванов.

"Не е трудно да се отвори кутията на Пандора. Но изваждането на прокуратурата от съдебната система ще е пагубно", коментира председателят на Асоциацията на прокурорите.

Петко Петков от Камарата на следователите припомни, че 27 години ги разформироват. Според него промяната не трябва да засяга мястото на следствието в съдебната система. Той е на мнение, че то е било най-силно, когато Националната следствена служба е давала методически указания върху окръжните следствия.

"Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратура, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори", заяви преди старта на дискусията президентът Румен Радев. Във вторник държавният глава обсъди с Правния си съвет и с представители на академичната общност темата за евентуални промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и контрола над него.

Президентът подчерта, че днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

"На новия главен прокурор и новия председател на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Тези тежки задачи на тези двама души трябва да се водят с подкрепата на обществото. Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към г-н Гешев и към г-н Цацаров, мястото му не е в днешния дебат", заяви Радев. По думите му, консултациите при президента не са и безполезно упражнение без тема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай