Прокурори се жалват в ЕК и ЕП от изцепка на Панов

Причината е интервю на Лозан Панов, в което той атакува цялата съдебна система

Прокурори се жалват в ЕК и ЕП от изцепка на Панов | StandartNews.com

Колегията на прокурорите във Висшия съдебен съвет (ВСС) изпрати до Европейската комисия и Европейския парламент гласуваната декларация по повод изявление на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред „Дневник“, с което той атакува цялата съдебна система.

От ВСС уточняват, че с изявлението на Панов е „накърнен принципът за независимостта на съдебната власт и е направен опит за косвено влияние върху Прокуратурата, във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България“.

С декларацията Прокурорската колегия на ВСС отправи призив към Панов „да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната  власт, приети от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“.

„Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие, поради което внесеното искане до Конституционния съд не противоречи на чл. 117, ал. 2 КРБ. Висшият съдебен съвет непрекъснато отстоява независимостта на съдебната власт, докато конкретното изявление на г-н Панов е в разрез със Стандартите за независимост на съдебната власт (приети от Съдийската колегия на ВСС през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни твърдения, относно действията на главния прокурор. От гледна точка на житейската практика сме свидетели на подобни изказвания от страна на обвиняеми и подсъдими лица, които търпят негативи в резултат на действията на Прокуратурата. Абсолютно недопустими са направените твърдения за председател на върховен съд, който би следвало да е гарант за върховенството на закона в Република България“, пише още в декларацията на Прокурорската колегия.

Декларацията на Прокурорската колегия на ВСС е приета в съответствие с Механизма за публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с решение на колегията по протокол № 9/20.03.2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай