Прокурор: Има опасност за върховенството на закона

Върховенството на закона не е нещо имагинерно, изпразнено от съдържание понятие

Прокурор: Има опасност за върховенството на закона | StandartNews.com

Снимка: Съвещание на прокурорите на 24 август 2020 г. (БГНЕС)

Прокурорската асоциация остро се противопоставя на всякакви опити българските прокурори, следователи и служители, работещи в системата на прокуратурата, да бъдат намесени в политически борби. Това заяви пред БНТ прокурор Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България.

По думите му има опасност от нарушаване на върховенството на закона у нас.

Той обясни, че ефектът от вчерашното Национално съвещание на прокурорите е, че са заявили мнението си, че стоят с гордо вдигната глава и заявяват намерението си да работят честно, почтено и морално. Като колеги заставаме зад ръководството на прокуратурата, тъй като то е избрано по съответния законов ред, посочи Николов относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

"В общественото пространство се забелязва стремеж някакви неудачи в държавата да бъдат насочени към прокуратурата. Българските прокурори изпълняват своите конституционни и законови задължения и сме против политиците да измиват ръцете си и да изкупуват своите грехове на гърба на прокурорите", категоричен бе Николов. Той подчерта, че прокурорите не са политици, а имат своите законови функции и задължения, които изпълняват с чест.

Прокурорът посочи, че върховенството на закона не е нещо имагинерно, изпразнено от съдържание понятие. Той подчерта, че конституционната материя е много фин механизъм, който създава основните устои в нашата правова държава. Според него при съвременните условия мястото на българската прокуратура може да е само в съдебната система, тъй като това е гаранция за автономност и независимост.

Николов поясни, че искането прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт е стремеж за извличане на моментни и конюнктурни политически интереси. С това обаче тя нямало да стане по-независима, а точно обратното. Според него е спорно дали трябва прокуратурата да има законодателна инициатива.

Николов бе категоричен, че прокуратурата се нуждае от осъвременяване на българския Наказателен кодекс, който в момента не дава достатъчно добра уредба на редица престъпления. Имаме нужда от цялостен нов Наказателен кодекс, който да уреди модерните отношения, заяви той и допълни, че когато се иска бърз и справедлив процес, трябва да има и подходящите инструменти за това.

Николов призна, че като във всяка система с много служители пропуски има и в работата на прокуратурата. Той обаче подчерта, че огромното мнозинство от неговите колеги са честни и почтени български граждани, които искат просперираща държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай