Прокуратурата иска отстраняване на зам. транспортния министър Ангел Попов

Прокуратурата иска отстраняване на зам. транспортния министър Ангел Попов | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Районен съд гр. София (СРС) искане на основание чл. 69 от НПК за отстраняване от длъжност на заместник министъра на транспорта Ангел Попов. Спрямо Ангел Попов на 29 март 2018 г. е внесен обвинителен акт за извършена от него измама- престъпление по чл. 209, ал.1 от НК, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Въз основа на внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт е образувано съдебно производство е Софийски районен съд, насрочено за разпоредително заседание.

В хода на досъдебното производство е установено, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

Макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено през 2012г., от новопостъпила информация по делото към момента на Попов е възложен контрола по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Настоящето служебно положение на Ангел Попов може да създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на истината, поради служебната йерархична зависимост на част от свидетелите по делото от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай