Прокуратурата осветли свидетели срещу Нено

В годишния график за 2019 било записано, че е възможно да се стигне до безводие

Прокуратурата осветли свидетели срещу Нено | StandartNews.com

Прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от лятото до началото на водната криза в Перник, за която е обвинен и арестуван бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов.

От показанията на Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството, става ясно, че за целия период, в който е работила в Министерството на околната среда, Нено Димов никога не е връщал документи, засягащи отпускането на вода.

А в годишния график за 2019 изрично било записано, че е възможно да се стигне до криза в края на декември.

От справка на ВиК-Перник става ясно, че само за 17 дни преди водната криза от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към града и предприятията. За сравнение това би трябвало да е годишното потребление на „Стомана Индъстри” и ТЕЦ-Перник.

„Няма никакви данни по делото някой от Министерството на околната среда и водите да е заявил погрешни или незаконосъобразни действия на министъра. Самият Нено Димов счита, че всички служители на министерството са свършили своята работа съобразно данните, подавани от ВиК. До месец октомври се твърди, че състоянието на язовира е като преди или следвалежен период – в нормално състояние. Единствено през октомври се появява, че е средно сухо вече и през ноември пише, че е сухо”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

Ето и целия текст на съобщението на прокуратурата:
Предвид високия обществен интерес и множеството въпроси на медиите по образуваното досъдебно производство, свързано с водната криза в гр. Перник, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:
Образувано е досъдебното производство по реда на чл. 212, ал.1 от НПК с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на разследването са събрани доказателства и в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършено от него престъпление по чл. 219, ал. 3, вр. ал. 1 НК - умишлена безстопанственост.
На 12 януари 2020 г. в проведено съдебно заседание Специализираният наказателен съд взе спрямо обвиняемия Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Специализираната прокуратура доказателства във връзка с евентуално допусната умишлена безстопанственост от страна на обвиняемия, в качеството му на действащ министър на Министерство на околната среда и водите.
Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. „Студена“, което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“ на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища.
Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност.
Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.
Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство, доколкото същите са публични предвид това, че са били обсъждани в открито съдебно заседание на 12 януари 2020 г. на Специализиран наказателен съд.
Специализирана прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на посочените по-горе принципни положения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай