Прокуратурата опроверга данни за 38 лица със сметки в чужбина

Ето какво обяви държавното обвинение

Прокуратурата опроверга данни за 38 лица със сметки в чужбина | StandartNews.com

След редица проверки, прокуратурата опровергава информацията за списък с 38 лица, притежавали сметки в чужбина.

От държавното обвинение припомниха, че преди повече от две години тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили две справки с информация, голяма част от която е описана от ДАНС като "непотвърдена". В нея няма данни за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура. Установено е, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

Всичко това станало причина да започнат данъчни проверки на НАП и КПКОНПИ за периода от 2016 г. до 2019 г.

Данните от тях показват, че само срещу едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства.

За останалите не са установени несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай