Призив към Гешев! От кого

По-рано днес беше внесено второ искане за отстраняване на главния прокурор

Призив към Гешев! От кого | StandartNews.com

Шестимата членове на Прокурорската колегия във ВСС, които внесоха първото искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, призоваха Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по твърденията им, че е извършил тежко служебно нарушение.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев каза за израелеца! Разкритието

"Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на прокуратурата, както и върху българските магистрати", пишат Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Светлана Бошнакова. Шестимата заявяват, че с изненада, възмущение и тревога следят публичните изявления и професионалните действия на Иван Гешев, предаде БНР.

ВИЖ ОЩЕ: Нова атака срещу Гешев. Но с огромна изненада

По-рано днес четирима от шестимата членове на Прокурорската колегия, които преди 2 седмици, сезираха ВСС с твърдения, че по случая с взрива до автомобила му Иван Гешев тежко е нарушил служебните си задължения, внесоха второ искане за отстраняване на главния прокурор. То е във връзка с изявлението на Гешев от миналия понеделник, в което той говори за "политически боклук, който  трябва да бъде изметен".

ВИЖ ОЩЕ: Пълен цирк! Кой пусна сигнал за Гешев

Според съдебните кадровици с изявленията си Гешев е нарушил Етичния кодекс на магистрата и е уронил престижа на съдебната власт. Пред "Хоризонт" един от подписалите и двете искания - Георги Кузманов, отречете да са резултат от политическа намеса и разказа, че  след внасянето на първото той и някои от колегите му са получили призовки по започнали срещу тях прокурорски проверки.

ВИЖ ОЩЕ: Бивш шеф на разузнаването видя кога си отива

Междувременно в становище до ВСС по повод първото искане за отстраняването му, главният прокурор Иван Гешев отрече да се е намесвал в делото за избухналия до автомобила му на 1 май взрив. Прилага и документи, че в този период е бил в отпуск.

От прокуратурата пък разпространиха статистика, че от избирането си досега,  Иван Гешев е бил проверяван от различни институции по 70 сигнала, което опровергавало политическата теза, че той е недосегаем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай