Прекратено е наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“

Снимка: БНР

Прекратено е наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“ | StandartNews.com

Апелативният съд във Варна прие, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на валежите на 19 юни 2014 г., съобщиха от прокуратурата. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 души.

Апелативният съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу определение на Варненския окръжен съд и прекрати наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово", взело 13 жертви. Протестът на Окръжната прокуратура бе подаден срещу определение на Варненския окръжен съд , който отмени постановлението за прекратяване на наказателното дело за екстремното наводнение в кв. „Аспарухово", при което на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души.

Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Делото е наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел.

При проверката на определението на Варненския окръжен съд въззивната съдебна инстанция е приела аргументите на Окръжната прокуратура, че то е необосновано.

За екстремалността на валежите на 19 юни 2014 год. говорят всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 г, когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.

И Апелативният съд е приел, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.

Със своето определение Апелативният съд е отменил определението на Варненския окръжен съд, с което е било отменено постановлението за прекратяване на наказателното производство за наводнението във варненския квартал „Аспарухово". Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай