Пред финал е делото за трагедията с кораба Илинден

На 5 септември 2009 г. в Охридското езеро се удавиха 15 български туристи

Пред финал е делото за трагедията с кораба Илинден | StandartNews.com

Почти 11 години след трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро, делото за обезщетенията на преживелите трагедията и роднините на удавените е пред финал. ВКС днес заседава по процеса като последна инстанция и се очаква да се произнесе по исковете на пострадалите в препоръчителния от закона 1 месец, предаде БТА.

На 5 септември 2009 г. в Охридското езеро се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи и потъна на 200 метра от брега.

Делото обаче е свързано с отговорността на служителите на застрахователната фирма Германишер Лойд, които неправомерно са сертифицирали този негоден и опасен за плаване кораб. Той е построен в периода 1923-1924 г. като военен катер, каза адв. Владимир Владимиров. Той представлява българските семейства от началото на всички съдебни заседания - у нас и в Република Северна Македония.

Очаквам съдът да се занимае с това дали експертизите по случая имат право да се ползват едни или други документи. Трябва да се реши въпросът с компетентността на тези , които са проверявали кораба и дали Лойд е имала право да издаде документ за годност за плаване, посочи Владимиров.

Класификационната организация така и не разбра , че по отношение на капацитета не е било правилно да има пасажери по външните палуби. Показателно е, че последният сертификат на кораба е издаден три дни след потъването му в Белград, каза още Владимиров и изрази мнение, че това е типичен случай на забавено правосъдие, което практически е отказ от правосъдие.

За потъването на кораба от македонския съд беше осъден капитанът Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд. Те получиха по една година затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай