Правосъдният министър разкри кога ще има нов главен прокурор

Няма да има нов Гешев или нов Филчев, увери Атанас Славов

Правосъдният министър разкри кога ще има нов главен прокурор | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов разкри кога ще има нов главен прокурор.

Пролетта до началото на лятото ще бъде избран новия ВСС и новия главен прокурор, прогнозира Славов в интервю за Нова тв. "Не би имало смисъл цялото усилие, ако пак се случат сцените от 2015 г., не би се постигнал ефектът”, коментира той.

 

Нов Гешев и нов Филчев няма да има, а Сарафов се държи прилично в момента, обяви правосъдният министър, коментирайки целите на проекта за промени в конституцията. Той обясни, че декември ще е ключов за промените в основния закон.

"Защото още в началото трябва да бъде поставен проектът за промени в конституцията за ново гласуване, а в следващите седмици да бъде приет.

Основното е пълното разделяне на ВСС, нов начин на избор на главния прокурор, достъп на гражданите до КС. Надявам се точно тези промени да имат подкрепа. Венецианската комисия каза, че основната стъпка - самостоятелният ВСС, отговаря на европейските стандарти. Да се движим по европейските стандарти", обясни министърът.

По повод скандала със съдийското гласуване за ВСС миналата година той отново повтори, че 28 съдии са влезли в сградата на ВАС, а после 200 са гласували от айпи адресите на съда.

Очевидно означава, че съдии са предоставяли своите кодове на своите колеги", каза Славов. Колко човека са влезли в сградата установила проверка на правосъдното министрество. В момента има и проверка на прокуратурата. От ВАС обаче твърдят, че не е имало 200 гласувания от техните ай пи адреси. Самите вещи лица по повод делата, които се водиха за избор на членове на ВСС казват първо, че е имало 200 влизанията в системата, а после, че не могат да кажат. Този скандал тече от началото на годината като периодично се разгаря с различан сила.

По повод идеите за служебното правителство Славов заяви: "В проекта на ПП-ДБ за служебното правителство бяхме предложили правителството в оставка да продължи да действа. Трябва да се намери балансиран подход. От една страна ясно да се каже, че президентът трябва да проведе публични консултации, а и самите служебни министри да са лица, заемащи публични длъжности. Логиката на служебното правителство не е изначално да има всички правомощия на редовен кабинет, а да свърши конкретна работа.

Според министъра трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство.

От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай