Вторник,

Правни игри. Ще лежи ли Брендо в затвора?

От: СТАНДАРТ -
1914
Правни игри. Ще лежи ли Брендо в затвора?
A
A
A

Софийският апелативен съд потвърди изцяло разпореждането на Софийски градски съд, с което бе отхвърлено искането на Евелин Банев-Брендо, да изтърпява в България ефективните си присъди. Те бяха наложени от съдилищата в Италия (20 години затвор) и Румъния (10 години затвор) за наркотрафик, съобщиха от съда. Определението е окончателно.

Банев се укрива след произнесената в България 6-годишна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест.

Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция, в случай че се открие на територията на която и да е държава членка на Интерпол. Междувременно Банев е бил установен в Украйна и е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е освободен с решение на съда, с оглед придобито от него украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно, предаде "Труд".

Според магистратите искането на Банев да излежава присъдите си у нас може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на страни от съюза.

От събраните данни апелативният съд прави извод, че Банев не се намира на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на страната ни, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд.

По тези причини молбата на Банев е недопустима, допълват от апелативния съд.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com