Правителството работи, има съдебна система и парламент

Правителството работи, има съдебна система и парламент  | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви в ефира на БНТ, че "всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент."

"Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, да се дадат насоки какво трябва да се случи. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките", каза тя и добави, че тези доклади би трябвало да ни помагат.

"Надявам се да не забравим препоръките и институциите които са отговорни да си имат табличката с тях и със сроковете за изпълнение", допълни Захариева, цитирана от "Фокус".

"Не само стратегически документи и чисто формална промяна в законодателството. Някои неща ще бъдат свършени, но някои неща са процеси", каза Захариева и даде пример с борбата с организираната престъпност. "Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги."

"Измененията на законите, въвеждането на механизмите във ВСС за дисциплинарните производства, това трябва да се случи", коментира министър Захариева.

Относно това дали има нещо в препоръките, което да я притеснява, тя отговори: "Няма невъзможни неща, стига да имаш желание и воля всичко може да се изпълни от доклада. Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Ние работим активно по законодателните процеси. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е края на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие", коментира Захариева.

Запитана дали в края на 2016 г. може да се очаква позитивен доклад от ЕК, Екатерина Захариева заяви: "Всичко е в нашите ръце – всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено. Оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай