Правилата на умните

Правилата на умните | StandartNews.com

Обичайте и разпускайте, ако искате да живеете и успявате дълги години

Ако все още сте на около 30, то веднага трябва да се заемете с живота си, за да бъдете здрави и привлекателни на 50 и 60 плюс. В популярната платформа Quora върви мащабен дебат по темата. От него изкристализират някои основни правила, чието спазване гарантира успех в любовта и в кариерата до преклонна възраст. Осъзнайте, че само вие и никой друг не е способен да ви направи толкова щастливи, колкото заслужавате да бъдете. Ако още не сте го направили, вече е време да си изясните много добре какво искате. Седнете, помислите и го запишете - какво е важно за вас и как може да го постигнете.

Можете да имате всичко само ако сте здрави. Хранете се качествено и редовно. Не пропускайте закуската, пийте достатъчно вода, забравете за компромисното или вредно хапване на крак. Поддържайте теглото си. Около 30-те много хора започват да качват килограми. Не позволявайте това да се случи - иначе проблемите започват много скоро. Посещавайте зъболекаря си редовно. Поддържайте добра хигиена в устата си. Лекувайте проблемите със зъбите още в началото. Колкото по-грозни и болни са те, толкова по-малко ще си позволявате да се усмихвате - а усмивката е решаваща в много случаи. Спортувайте редовно. Не е задължително всеки ден да се потите като мъченици във фитнеса.

Има разходки, велосипеди, танци, йога, плуване... Каквото и да става, движете се. Ако пушите, спрете незабавно. Отделяйте достатъчно време за близки и любими. Прекарвайте колкото е възможно повече време със семейството си, с децата си, с приятелите си. Не ги пренебрегвайте, защото в един момент може да се окаже, че сте ги изгубили бeзвъзвратно. Давайте си редовно почивка - дългите уикенди са решение между големите проекти. Ваканцията е задължителна. Осигурявайте си достатъчно сън.

Целият свят знае, че трябва да мисли позитивно. Не е нужно да бъдете скъперник по Молиер или Чарлз Дикенс, но спестявайте, колкото и ретроградно и банално да ви се струва това. Особено когато вече сте минали 30. На 50 ще осъзнаете колко мъдро сте постъпили. Престанете да чакате - нещо или някой. Заемете се със себе си, пък дори ако трябва да се регистрирате в сайт за запознанства. Възползвайте се от възможностите - с годините този лукс ще бъде достъпен все по-трудно. Харесвайте се - ако вие не се одобрявате в огледалото, не може да очаквате възторг в очите на другите. На 30 е време да сбъднете мечтите си. Искате ли да имате деца, да стартирате собствен бизнес, да напишете книга, да се научите да готвите, да смените професията си, да пътувате по света? Започнете още в тази минута да работите по тези "проекти" - с желание и с енергия. Подбирайте обкръжението си много внимателно - партньор за леглото, съмишленици в бизнеса, приятели за маса и пътешествия. Ако сте доволен от всички тях, то нямате проблеми в реализацията.

И нещо ужасно важно - забавете темпото. Спрете с бързите обороти. След 20 всеки препуска - към офис, сватба, автомобил, апартамент... И ако нещо от това му липсва, изпада в истерия или страх - изключително лоши съветници. Променете отношението си към провала, изолирайте се от негативни хора, издигнете самоуважението си, практикувайте медитация. Простете си за старите грешки - и продължете напред. Най-лошото е да се обвинявате и да зацикляте. Не спирайте да учите. Запишете се на курс, четете, гледайте образователни канали. Колкото по-често го правите, толкова повече ще научавате. Отпуснете се и се наслаждавайте на всеки миг.

Тогава ще бъдете и по-добри - към себе си, близките, непознатите. И по-силни - за да минавате по-леко през трудните моменти. Бъдете любопитни. Светът е изключително интересен. Направете си архив от снимки - с прекрасни моменти, с кадри от воаяжи, от купони или сватби. На 50 няма да си спомняте много от нещата, които са ви се случили. Обичайте родината си. Вместо да хленчите или бягате, направете нещо в името на промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай