Полфрийман на свобода, не без приноса на Панов

Състав на съда, оглавяван от Лозан Панов, остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца

Полфрийман на свобода, не без приноса на Панов | StandartNews.com

Върховният касационен съд (ВКС) нарита най-грозно справедливостта. След няколко месеца размисъл състав на съда, оглавяван от рупора на задкулисието в Темида - Лозан Панов, остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. Така на практика убиецът на студента Андрей Монов бе оставен окончателно на свобода. Така съдиите на задкулисието отбелязаха позорна точка срещу справедливостта и възмездието, пише "Монитор".

През септември м.г. състав на Софийския апелативен съд с председател друг магистрат, обслужващ олигархичните интереси в Темида - шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, освободи предсрочно австралиеца, който е осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов. Решението беше взето при откровен конфликт на интереси. Освен Калпакчиев, със ССБ е пряко свързан и докладчикът по делото - Весислава Иванова. В същото време Съюзът множество пъти е излизал с общи становища, декларации и призиви по въпроси, свързани с дейността на прокуратурата и съдилищата заедно с Българския хелзинкски комитет, въз основа на чиято препоръка Полфрийман беше пуснат от апелативния съд предсрочно на свобода. Така грантаджиите в Темида уредиха чужденеца с освобождаване цели 6 години и половина предсрочно при положение, че два месеца по-рано Софийският градски съд категорично отказа да уважи искането му с мотива, че все още не се е поправил и е бил многократно наказван за демонстративно неподчинение.

Връзките на осъдения за убийство австралиец с БХК и ССБ са ноторно известни. Преди 3 г. Полфрийман стана председател на затворническо сдружение за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината” в класацията на „Българския хелзинкски комитет”, което предизвика обществен скандал и номинацията му беше оттеглена. Сега същият този БХК нанесе нов удар върху обществения гняв и желание за възмездие, като подпомогна освобождаването на убиеца на студента Андрей Манов заедно със съдиите на задкулисието.

Очаквано решението на Софийския апелативен съд предизвика бурна реакция в края на миналата година и поредица от протести. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пък настоя пред ВКС да възобнови разглеждането на делото с мотива, че определението на САС е постановено при съществени нарушения на процесуалните правила - трябвало е да се произнесе с решение, а не с определение.

От председателствания от Лозан Панов ВКС обаче тупаха топката в продължение на месеци, явно с надеждата, че общественият гняв ще се уталожи. Така, близо половин година по-късно днес беше съобщено, че съставът на съда, натоварен със случая, е решил, че искането за възобновяване на делото е процесуално недопустимо, тъй като делата за предсрочно освобождаване не подлежат на възобновяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай