Показват на Панов 223 осъдени по дела на Гешев

Според прокурорите и в сегашния доклад на комисията относно професионалните качества на Иван Гешев има достатъчно изводи и констатации относно качеството на неговата работа

Показват на Панов 223 осъдени по дела на Гешев | StandartNews.com

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет взе единодушно решение, с което възложи на Комисията по атестирането и конкурсите да предостави информация по искането на Лозан Панов за работата на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Председателят на ВКС поиска това с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настоя за преценка на качеството на изготвените обвинителни актове от Гешев, който остана единственият претендент за поста на обвинител номер едно. „За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му“, пише в писмото Панов. 

„Очаква се на 15 октомври Комисията по атестиране и конкурсите да вземе решение, с което да прецени вида и обема на информация, който ще бъде предоставен на г-н Панов по неговото искане“, обяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева. Според нея и в сегашния доклад на комисията относно професионалните качества на Иван Гешев има достатъчно изводи и констатации относно качеството на неговата работа. Тя се преценява и чрез изготвянето на актуална атестация, а последната такава за Иван Гешев е с най-високата оценка – много добра.

Даниела Машева допълни още, че ще бъде предоставена и подробна информация относно броя и вида на прокурорските актове, внесени от Иван Гешев в съда. Според данните 233 души са осъдени с влязло в сила съдебно решение, вследствие на актове, изготвени от Гешев.

Оттук нататък изборът на главен прокурор ще продължи с изслушване на единствения кандидат, което ще се проведе на 24 октомври. Тогава Гешев ще трябва да представи и защити пред Пленума на ВСС своята концепция за това как ще управлява работата на държавното обвинение, както и да отговаря на въпроси от магистратите. Гласуването ще се проведе в същия ден.

Седмица по-рано пък изтича срокът, в който неправителствените и професионалните организации имат право да изразяват становище да задават въпроси, свързани с избора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай