Още трима с обвинения за източването на КТБ (ОБЗОР)

Още трима с обвинения за източването на КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още трима души ще застанат пред съда заради източването на КТБ. Софийска градска прокуратура ги привлече като обвиняеми за безстопанственост. Пред Темида ще застанат Снежанка Велева - Стефанова, ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ" АД, избрана от Общото събрание на акционерите на КТБ. Както и Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев - външни одитори от специализирано одиторско предприятие "КПМГ България" ООД, отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на "КТБ" АД.

Обвинението на Стефанова е за това, че в периода от 1 януари 2009 г. до 20 юни 2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ. Последвали са и значителни щети за банката, изразяващи се в намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на КТБ под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация. "Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък", казват от прокуратурата.

Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев пък са обвинени за това, че от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество. От това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ, от което са последвали значителни щети за банката. Това е довело до поставянето й под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Голева и Хаджидинев са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. "Въпреки констатирани нарушения в дейността на КТБ, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите Голева и Хаджидинев са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на КТБ, казват от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай