Осъдиха жена за публикуване на клевета във Фейсбук

Осъдиха жена за публикуване на клевета във Фейсбук | StandartNews.com

Пещера. Осъдиха млада жена от Пещера да заплати близо 20 хиляди лева заради публикуването на клевета във Фейсбук, предаде бТВ. Постановлението е на районния съд в Пещера.

Осъдената била наета от българска фирма за почистване в Нюкасъл, а впоследствие напуснала по своя воля. Ищците предявили претенции, след като по неизвестни за тях причини тя ги нарекла измамници и ги нагрубила в публикация в социалната мрежа.

От своя страна жената твърди, че обидите са дело на друг човек, а този неин профил във Фейсбук бил фалшив. Пред бТВ адвокат Марин Марковски, чиято кантора е поела защитата на втора инстанция, коментира, че като цяло публикациите в социалните мрежи са трудни за доказване, тъй като единствената кореспонденция онлайн с ясен автор е, когато има електронен подпис.

"През Фейсбук е по-трудно да се докаже, защото всеки може да генерира нечий профил или да използва чужд", потвърди това и адвокат Александър Кашъмов. 

Адвокат Марковски обърна внимание и на друг проблем – в новия Наказателен кодекс отпада лишаването от свобода като най-тежко наказание за обида или клевета и се заменя с глоба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай