Осъдиха бивш лидер на МСДС на 25 г. затвор за убийство

Осъдиха бивш лидер на МСДС на 25 г. затвор за убийство | StandartNews.com

Русе. На 25 години лишаване от свобода бе осъден бившият лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов. Това Русенският окръжен съд, който гледа делото за убийството на 69-годишния Иван Михайлов, извършено от Спасов на 11 март 2013 г., предаде БГНЕС.

По искане на обвиняемия делото се гледа по съкратената процедура.

Според съда убийството е извършено предумишлено с користна цел, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Това бе и становището на Окръжна прокуратура, която поиска 22 години затвор, но присъдата се оказа с три години по-строга. От своя страна адвокатът на 40-годишния Юлиян Спасов пледира за непредумишлено убийство, извършено в състояние на афект, след като убитият Иван Михайлов бил заплашил Спасов с пистолет и нож. Защитата на обвиняемия ще обжалва присъдата пред Великотърновския апелативен съд.

Иван Михайлов беше убит в дома си на 11 март 2013 г. Двамата с Юлиян Спасов са се скарали заради пари, свързани с наеми от фалшиво реституирани имоти. Полицията е извикана от съседи, които са чули викове и стенания. Когато влизат в апартамента, служителите на реда намират Юлиян Спасов, който по-късно прави самопризнания. Според обвинителния акт той е зашеметил първоначално възрастния мъж с електрошокова палка, след което го е намушкал пет пъти с нож в тила.

Двамата мъже са съучастници в скандалната измама с реституция на имоти в Русе и София с фалшиви нотариални актове. Сред потърпевшите бе и бившият посланик на Израел у нас Емануил Зисман. През годините срещу Спасов бяха предявени 43 обвинения за документни измами и присвоени пари, включително и по европроекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай