Оправдаха Цветанов по делото за присвояване

Оправдаха Цветанов по делото за присвояване | StandartNews.com

"Никога не съм смятал, че невинен може да бъде осъден", каза Цветанов

София. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе оправдан от Софийския градски съд по обвинението за длъжностно присвояване на 50 000 лева от МВР. Прокуратурата се опита да докаже, че Цветанов е присвоил парите в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

"Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден", бе коментарът на Цветанов. Той не пожела да каже какво мисли за действията на магистратите. "Нека да съхраним институционално институциите", каза бившият МВР шеф. Адвокатът му Менко Менков пък каза, че оправдателната присъда е една малка стъпка към пълната реабилитация на Цветанов и една огромна крачка за българското правосъдие.

"Защитата винаги е била спокойна, защото българският съд винаги е бил на необходимото ниво, за да постановява безпристрастни присъди на базата на фактите по делата", заяви Менков. Той подчерта, че очаква оправдателни присъди, "абсолютно безкомпромисно" и по другите дела. Процесът приключи по съкратена процедура, в която Цветанов и защитникът му Менков се отказаха от разпита на 27 свидетели и 2 вещи лица. По време на пледоариите наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов каза, че обвинението е доказано и поиска наказание от 5 години затвор и конфискация на половината имущество. Присъдата може да бъде протестирана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Срещу Цветанов има още две дела на първа инстанция. Едно от тях е за отказ да разпише прилагане на СРС по отношение на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Очаква се това дело да приключи в края на тази седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай