ОБЗОР: Прокурори разследват подуправител на БНБ

ОБЗОР: Прокурори разследват подуправител на БНБ | StandartNews.com

Цветан Гунев занижил банковия надзор, отнет е достъпът му до информация

Прокуратурата разследва подуправителя на БНБ Цветан Гунев за занижен банков контрол. Гунев, който е и шеф на отдел "Банков надзор", е обвиняем за престъпление по служба. Определена му е мярка за неотклонение "подписка" и му е отнет достъпът за работа с квалифицирана информация. Обвинението е повдигнато в рамките на образувано преди две седмици досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс по сигнал на "Протестна мрежа" от февруари. Това съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. От прокуратурата отказаха да съобщят официално върху коя банка не е упражнен достатъчен контрол. Неофициално високопоставени източници от държавното обвинение обясниха, че става дума за КТБ.

От БНБ първи съобщиха в официално съобщение, че подуправителят Гунев е обвиняем. "За да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Цветан Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия", съобщиха от Централната банка. И уточниха, че функциите на ръководител на управление "Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление "Банков надзор". "Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между Централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", казаха още от БНБ. Оттам заявяват, че "до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат".

"Няма да се иска отстраняване от длъжност на Цветан Гунев, тъй като междувременно е излязъл в отпуск", каза още главният прокурор. И обясни, че сигналът до прокуратурата е бил разделен на три части. "Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ. Акцентира се в този сигнал и в допълнителен сигнал на данни, които са свързани изключително с начина на упражняване на банков надзор спрямо определена банка или определени банки", обясни главният прокурор. "Самият факт, че предмет на претърсване са били 19 фирми означава, че към настоящия момент предмет на разследване са 19 кредита", подчерта обвинител номер 1. Той уточни, че следствените действия са били извършени на адресите по регистрация на търговските дружества. "Никой от тези субекти не е банка. Факт е, че те са регистрирани на определени места и ние сме извършвали съответните действия по разследванията", посочи Цацаров. От думите му се разбра, че обиските от миналия петък са свързани. "Те са пряк резултат от тези действия и това, което ви е съобщено днес от БНБ", обясни главният прокурор.

Цветан Гунев беше избран за шеф на "Банков надзор" на 12 юни миналата година със 175 гласа в парламента. Той зае поста след изтичането на мандата на Румен Симеонов, който стана член на надзора на ЦКБ, за което има издадено разрешение от БНБ. Цветан Гунев работи в Централната банка от 1992 г., като преди да стане подуправител, бе директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай