Обжалват оправдаването на зъболекаря убил дете

14-годишното момче почина на зъболекарския стол на д-р Валентин Павлов

Обжалват оправдаването на зъболекаря убил дете | StandartNews.com

Присъдата, с която бе оправдан зъболекарят д-р Валентин Павлов, на чийто стоматологичен стол след обща упойка умира 14-годишно дете през 2016 г. ще бъде обжалвана от родителите на момчето. Поради липса на антидот то е издъхнало. Родителите обвиняват медиците, че не са ги предупредили за рисковете на анестезията и са викнали линейка твърде късно.

Бащата на починалия Алекс, Валери Захариев, заяви пред бТВ, че оправдателната присъда на втора инстанция на зъболекаря е гавра с паметта на детето.

Павлов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години, но след това оневинен на втора.

„Хвърля се прах в очите, че в България има някакво правосъдие. Ще обжалваме пред върховен съд  тези присъди и ще продължим да настояваме за максимално строги присъди за тези хора”, заяви още той като поясни, че за анестезиолога д-р Филипова и управителя на клиниката Павлова присъдите са намалени от 3 на една година условно с възстановяване на правата за практикуване.

Според бащата анестезиологът е признал в съда, че е разпознала симптомите на малигнена хипертермия, но е чакала нареждането на доктора, за да извика линейка. Тя знаела и че само антидот може да помогне, поясни още Захариев.

Почерненото семейство вече близо 3 години търси справедливост за смъртта на 14-годишният си син. През 2016 г. д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника.

Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира.

ЦИК свали имунитета на кандидат-депутата Валентин Павлов

Майката на момчето - Албена Захариева, обясни, че не са й били разяснени рисковете от общата упойка, а само са й казали, че така синът й ще бъде по-спокоен по време на интервенцията.

Не бяха направени и никакви изследвания, докторът добавил, че момчето трябва да е здраво, казва още почернената майка.

Според нея цялата вина и отговорност носи д-р Павлов. Той ръководи целия екип, той решава,  добави Захариева.

Родителите ще искат максимални наказания за екипа. А за оправдателната присъда на д-р Павлов нямат обяснение, защото посочват, че дори е имало още един подобен случай на техния, но детето е откарано бързо до болницата и сега е живо.

Не могат да ни убедят, че и за нашето дете не е имало шанс, заявиха почернените родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай