Обвиниха бившия кмет на Петрич в престъпление по служба

Обвиниха бившия кмет на Петрич в престъпление по служба | StandartNews.com

Прокуратурата в Благоевград повдигна обвинение срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев в престъпление по служба. По време на разследването е установено, че от 01.01.2007 г. до 19.10.2011 г. в качеството си на градоначалник, той не е изпълнил служебните си задължения - не е взел решение за откриване и не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки. Става въпрос за открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич.

Това е направил с цел да набави за „Фарма Петра" ЕАД облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС. От деянието му са настъпили значителни вредни последици в същия размер за общината. Касае се за престъпление, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 5000 лв.
Разследването по делото продължава и ще приключи в максимално кратки срокове.

Фирма "Фарма Петра" се оказа един от най-големите гафове на бившия управник на общината. Още докато управляваше южния град, стана ясно, че над 1 милион лева са източени чрез лекарства, изписвани и на покойници, за които е платила държавата. Нередностите бяха открити от Агенцията за финансова инспекция след проверка в общинско дружество "Фарма Петра" в Петрич.

Съгласно наредби на Министерството на здравеопазването ветераните и инвалидите от войните имат право на 3 безплатни лекарства всеки месец или такива с частично доплащане. Всеки ветеран представя пред лекаря си документ, че е участвал във военни действия и срещу това получава рецепта за медикаменти. Тях взема от общинските аптеки, стопанисвани от "Фарма Петра".

Агенцията за финансова инспекция установи в представените пред община Петрич фактури и рецепти, че има завишени цени на лекарства. Издавани са рецепти на покойници ветерани, както и рецепти от покойници лекари на мъртви души. Това е ставало в продължение на 5 години под носа на общинските контролни органи.

Парите за лекарства са държавна целева субсидия, която се отпуска на общината и след това се дава на общинското дружество. На този етап не искам да коментирам нищо, заяви Вельо Илиев, който сега е общински съветник в Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай