Неделя,

Обвинение за кандидат-депутата с фалшивия сертификат

От: Редакция, кадър: СКАТ -
Обвинение за кандидат-депутата с фалшивия сертификат
A
A
A

Прокуратурата повдигна обвинение на кандидата за депутат, който бе хванат да търгува с фалшиви сертификати за поставени ваксини.

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на Величко Георгиев към наказателна отговорност за това, че действайки като помагач, умишлено е улеснил издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. Така той е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването. Допълнително обстоятелство е, че престъплението е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, посочват от прокуратурата.

Според събраните доказателства Величко Георгиев е набавял лични карти на лица, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини.

Наблюдаващият прокурор е счел, че събраният доказателствен материал сочи наличие на обосновано предположение за извършено от Георгиев престъпление.В тази връзка бе изготвено искане от главния прокурор на Република България до ЦИК за даване на разрешение за привличането му като обвиняем.След решение на ЦИК следовател в Следствения отдел при СГП е съставил постановление за привличане на Величко Георгиев в качеството на обвиняем. Лицето е на свобода срещу мярка за неотклонение „подписка“. 

Георгиев не се e признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения, уточниха от прокуратурата.

п


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички