Обрат! Каква е съдбата на убиеца на Феро

Говори окръжният прокурор на Ловеч

Обрат! Каква е съдбата на убиеца на Феро | StandartNews.com

Няма законово основание на този етап Начо Панталеев, причинил катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, да бъде задържан и да му бъде променена мярката "подписка", наложена от великотърновския прокурор Йордан Кожухаров. 

Това поясни на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, след като делото беше разпоредено на ловешката прокуратура, предаде БНР.

Прокурор Вълков каза, че на този етап разследващите са си свършили добре работата. Продължават разпитите на свидетели: 

"В момента се установяват и други лица - преки очевидци на местопроизшествието. Освен съдебно-медицинската експертиза, която е назначена, сме се уточнили да се възложи и автотехническа експертиза. На този етап ще бъде тройна. Идеята е да ползваме вещи лица от три съдебни района, за да избегнем всякакви коментари от страна на колеги-адвокати за някаква предубеденост".

Вълков уточни, че в рамките на два месеца ще бъдат извършени всички процесуално-следствени действия: 

"И ще остане само да изчакаме изготвянето на автотехническата експертиза. Тя ще бъде доста сложна от фактическа и правна страна, но пък на базата на нея ние ще преценяваме какво обвинение в края на краищата да има спрямо виновния водач".

Валентин Вълков допълни, че разследващите ще работят и в посока да се изясни чий е автомобилът, предизвикал катастрофата, какви други автомобили е притежавал обвиняемия, има ли той регистрирани други пътно-транспортни произшествия и дали има нарушения по Закона за движение по пътищата: 

"Тъй като това е важно не само за разследването, а и в последствие за съдебния процес".

Окръжният прокурор на Ловеч каза още, че в момента няма законово основание мярката "подписка" на обвиняемия да бъде променена: 

"Няма по НПК възможност който и да е друг прокурор да променя мярката на настоящия етап от разследването. При установяване на нови факти и обстоятелства, които са от съществено значение за изясняване на самия пътен инцидент и за последствията от него, е възможно да преценим, че са налице и квалифициращи вината обстоятелства и да променим това обвинение, което е налично към днешна дата".

Вълков поясни още, че ако се запази настоящото обвинение, Начо Панталеев го очаква лишаване от свобода от 3 до 8 години, но ако се признае за виновен и поиска съкратено заседание, съдът автоматично ще намали наказанието му с една трета: 

"Но ако се установи нещо друго и се промени квалификацията, тогава ще говорим за други параметри на наказанието, тъй като ще ползваме други текстове от Наказателния кодекс". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай