Нежните лица на Темида

Нежните лица на Темида | StandartNews.com

За първи път надпреварата за избор на председател на Върховния касационен съд е толкова равностойна. Кандидатите за поста са доказани професионалисти, ползващи се с безупречен авторитет и доверие в гилдията.

За шефката на наказателната колегия Павлина Панова и ръководителката на търговското отделение Таня Райковска почти не могат да се чуят отрицателни оценки. Която и да оглави Върховния съд, със сигурност печелят не само съдиите, но и цялата правосъдна система. По време на представянето им не се намери нищо компрометиращо и в обкръжението им. Панова и Райковска бяха подкрепени от видни юристи извън ВСС, което е още една гаранция за почтеност и професионализъм. Оценките са изключително високи. Това, че са професионалисти си пролича в последните дни на изборната кампания, когато се обсъдиха сложни юридически въпроси, включително и тълкувателни решения.

Бъдещето ще покаже чия теза е вярната. Засега е факт, че зад всяка една стоят сериозни юристи, а както е известно, не е рядкост в правото да има именно борба на тези. Изборът на нов председател на ВКС с мандат от 7 години е очакван от съдийската гилдия. Положителното в коментарите на магистратите е, че за първи път и двамата кандидати произлизат от съдийските среди.

Професионалната биография на съдия Таня Райковска включва 33 години юридически стаж и минава през Окръжен съд Велико Търново (като младши съдия), през Софийския районен съд, Софийския градски съд, където е била ръководител на фирменото отделение. На 23 април 2001 г. съдия Райковска се прочу в медиите след отказа на регистрация на НДСВ преди парламентарните избори на 17 юни заради установени от нея девет недостатъци в документацията. След постановяването на решението тогавашният председател на ВКС Иван Григоров коментира делото така: "Върху състава на Софийския градски съд, който гледа делото за регистрацията НДСВ, е упражняван безпрецедентен натиск". И продължава, че има сериозна информация за опити за въздействие върху съдия Таня Райковска от страна на "хора от обкръжението на Симеон Втори, от съмнителни икономически структури и от хора, свързани с бившата Държавна сигурност". Григоров нарича съдийката "безспорен професионалист и достоен човек", а решението на СГС е окачествено като брилянтно. На 9 май същата година ВСС повишава съдия Райковска в съдия във ВКС. Така тя прескача една инстанция - на Апелативния съд. Това е единственият медийно отразен скандал с участието на председателката на Търговската колегия на ВКС.

Професионалният път на съдия Панова също започва в съдебната власт и минава през всичките съдебни нива. През юли 1992 г. е назначена за прокурор в Софийска районна прокуратура, където е работила до месец ноември 1994 г. Тогава е назначена за съдия в Софийски районен съд и работи като районен съдия до 1998 г., а после е повишена в съдия в Наказателното отделение на Софийския градски съд. След това съдия Панова се изкачва на следващото стъпало - от 2001 г. до 2007 г. работи като съдия в Наказателното отделение на Софийски апелативен съд. През април 2007 г. е назначена за съдия във ВКС, а шест години по-късно е назначена за заместник-председател на ВКС и председател на Наказателната колегия. Съдийката е изразявала професионални позиции по въпроси, които засягат развитието на правото и утвърждаването на върховенството на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай