Незаконните постройки причинили трагедията в "Аспарухово"

Незаконните постройки причинили трагедията в "Аспарухово" | StandartNews.com

Варна. Над 200 незаконни къщи във варненското ромско гето „Максуда" предстои да бъдат разрушени в следващите месеци, каза кметът на район „Младост" Христо Христов.

В края на миналата седмица изтече срокът за доброволно събаряне на 54 постройки и предстои процедурата по принудително събаряне. В районното кметство има още 150 преписки за къщи, вдигнати без необходимите разрешения. Голяма част от тях са разположени върху дерето, което преминава покрай гетото .При един по-силен валеж и в дерето се събере вода тук ще стане по-страшно от Аспарухово, категоричен е кметът Христов.

В район „Младост" започна събарянето на 8 опасни общински къщи, в които са се самонастанили цигани. В тях регистрираните само са 77, а колко живеят гратис, не се знае.

Бутането на къща на ул. „Страцин войвода " 15 мина без екшън. Къщата трябва да се събори, защото според новата регулация попада на улица. Обитателите й предварително се бяхa изнесли и никой от тях не се появи. На улицата се палеше с обвинения само председателят на гражданското сдружение „Умове" Ридван Сали. Самонастанилите се ромски фамилии живеят в тези къщи от 1988 -1990 г, оттогава все има избори и никой не ги притеснява. Издавали са им съмнителни служебни бележки и фалшиви разрешителни. Всеки български гражданин, който няма собствено жилище, си наема квартира, а някои плащат дълги години кредити. Това тук не може да продължава така и имаме амбицията да решим проблема. Не виждам дискриминация и расизъм в спазването на закона", коментира Христо Христов. От думите му стана ясно, че чакащите в район „Младост" за общинско жилище са 750 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай