Не можа да започне делото за асансьора-убиец

Не можа да започне делото за асансьора-убиец | StandartNews.com

Софийски градски съд не даде старт на делото за трагичния инцидент с асансьора, който падна и уби жена в блок на столичния бул. "Цариградско шосе". Причина за отлагане на делото стана отсъствието на двама от адвокатите на обвиняемите.

Подсъдими в процеса са техниците Сергей Цветанов, Диян Дервенски, Петко Петков, Цветан Цветанов.

„Не съм се връщала на мястото. Много ми е мъчно за хората, близките на Цветелина, които всеки ден минават от там. Запознахме се с Цветелина в същия ден, когато падна асансьорът. Живеех там под наем". Това заяви пред Нова тв Мария Ваклинова, която оцеля по чудо след падането с въпросния асансьор.

„Иска ми се да вярвам, че асансьорите ще спрат да падат като круши и хората ще могат да ги използват безопасно", добави тя.

Въжетата на асансьора са били по-тънки от необходимото и без сертификат. Това установи проверката на агенцията по метрологичен надзор, както и други груби нарушения при поддръжката.

Оказва се асансьорните шайби са неправилно монтирани, което допринесло за скъсването на въжетата.

„Не мога да кажа, че изпитвам гняв, но не искам това да се случва на никого. От този процес очаквам справедливост. Всеки трябва да поеме отговорността си. Направиха се технически експертизи. Те са много ясни. Не искам да ги обсъждам. Това е работа на съда. Стана ясно, че на глава техник се падат толкова много асансьори, че те физически нямат възможност да правят проверки", коментира още Мария, която вече живее в друг блок в столицата.

Инцидентът, който потресе софиянци, предизвика серия от проверки на асансьори. След тях много от тях бяха запечатани и хората започнаха по стълбите. Оказва се, че те трябва да се подменят с нови, а което са нужни хиляди левове.

„Отговорността е на всички нас. Собствениците на асансьори са длъжни да поддържат асансьорите си и да извършват необходимите ремонти по тях. Но много от хората се опитват да си спестят пари за техническа проверка. Техниците от своя страна, за да си запазят клиентите, правят компромиси и не правят ремонти, а проверяващите не проверяват много добре техниците", коментира още инж. Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай