На 25 октомври върховните съдии избират двама за Конституционния съд

На 25 октомври върховните съдии избират двама за Конституционния съд | StandartNews.com

На 25 октомври върховните съдии ще се съберат, за да изберат двама конституционни съдии. За тогава се очаква да бъде насрочено съвместното общо събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съобщава сайтът news.lex.bg. Предстои заповедта за това да бъде подписана от председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков.

На 12 ноември изтичат мандатите на Румен Ненков и Стефка Стоева (избрани от съдебната квота), на Цанка Цанкова (излъчена от Народното събрание) и на Кети Маркова (назначена от президента). Върховните съдии ще трябва да изберат двама нови членове на КС, а парламентът и президентът – по един.

По негласно споразумение между ВКС и ВАС, когато предстои избор на двама представители на съдебната власт в Конституционния съд, върховните съдилища си поделят местата.

На днешното си заседание пък правната комисия на Народното събрание ще обсъжда процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдия в Конституционния съд. Това е първият етап, с който започва процедурата по избора.

От месеци в медиите се спрягат имена на високопоставени юристи за конституционни съдии – на правосъдния министър Цецка Цачева, на председателя на ВКС Лозан Панов и на неговия заместник Павлина Панова, на главния прокурор Сотир Цацаров, на съдиите от ВАС Галина Солакова и Георги Колев, на бившия зам.-шеф на НС и депутат от БСП Янаки Стоилов и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай