Петък,

Миталов е първият публично изложен съдия

От: Рачо Рачев -
316
Миталов е първият публично изложен съдия
A
A
A

Колегията на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е бил замесен в корупционни действия.

Случаят със съдия Миталов не е прецедент, прецедент е голямата публичност, която придоби, пред бТВ коментира Боян Магдалинчев – представляващ ВСС.

Дисциплинарни производства срещу магистрати имаме много, даже освобождаваме и от длъжност. По закон те се гледат на закрити заседания и не стават публично достъпни, отбеляза още Магдалинчев.

„Американската страна в случая разгласи едно обстоятелство, което според нея е основание да не бъде допускано определено лице в САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се приема от американската страна не по отношение на един човек, много са такива случаите. Витаеше във въздуха, че нещо ще бъде изнесено, но не допускахме че ще бъде магистрат“, обясни представляващия ВСС.

На дисциплинарния състав законът е дал възможност да събира доказателства-писмени, гласни. След като приключи процедурата ще излезе с решение за или против дисциплинарно наказание, уточни Боян Магдалинчев.

Преди дни президентът Румен Радев с срещна с представляващия ВСС. За тази среща Боян Магдалинчев обясни, че държавният глава не е конкретизирал определени обстоятелства, върху които да има акцент.

„Коментира се Венецианската комисия за тримата големи. Една от идеите е колегите от парламентарната квота да не са действащи прокурори. Там се лансира идеи, че в съдийската колегия да има по-малко парламентарно представителство“, обясни Магдалинчев. По думите му обаче от Венецианската комисия се хвърлят неверни неща.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com