Лясковският стрелец не съзнава, че е убиец (ОБЗОР)

Остава окован в леглото, отказаха да му махнат белезниците и каишите

Лясковският стрелец не съзнава, че е убиец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стрелецът от Лясковец остава арестуван в болнично легло. Петко Савов Петков все още не бил осъзнал и осмислил, че е застрелял полицая Емил Шарков. Това стана ясно, след като тричленен състав на Великотърновския апелативен съд го посети в клиниката и взе на място решението си Петко да остане зад решетките. В момента задържаният се възстановява в реанимацията на великотърновската болница след животоспасяваща операция, тъй като при задържането бе ранен в корема. Състоянието му вече е стабилно. Пред болничната стая има денонощен полицейски пост.

Петко очевидно не съзнава, че е убил човек, заяви служебният му защитник Димитър Димитров. Той се е срещал общо три пъти с клиента си в болницата. Савов постоянно питал адвоката за майка си, каза вчера адвокатът му. По думите му стрелецът се чувства добре, надига се от леглото и говори нормално. Петков вече не буйствал в лечебното заведение. Но дори сега не можел да обясни срещу кого е стрелял и защо. Според версията на Савов в злополучната утрин видял, че го нападат около 20 души през терасата и открил огън, за да се защити. Адвокатът му обясни още, че Петко

дал дума да говори пред медии

но след като се стабилизира. В момента почти нищо не продумвал, мълчал и пред разследващите. А майка му Стефанка до този момент не се била срещала с адвоката на сина си, обясни още Димитров.
Петко се надигал едва 20-30 см от леглото си и пиел вода с малка спринцовка. Дори когато му гледали мярката за неотклонение в болничната стая, той два пъти молил за вода и сам изцедил няколко капки в устата си. Защитникът му поиска от апелативните съдии да пуснат Савов под домашен арест, която мярка да продължи да се изпълнява в лечебно заведение. Според мотивите на защитата Петко не може да се укрие, тъй като има множество рани и е неприемливо, че може да извърши ново престъпление, защото би следвало оръжието да е иззето от дома му, а няма данни за наличие на друго. Димитров поиска от магистратите Петко Савов повече да не лежи привързан с белезници за леглото и с каишки на краката, защото това противоречало на европейските конвенции. Китките му били завързани с белезници една за друга, а освен това

ръцете му били подути от прангите

Извън съдебната зала адвокатът сподели, че България вече била осъдена от други арестанти, които са държани по подобен начин завързани в болницата - с по-дълга верижка закопчани за леглото.
Прокурорът по случая Свилен Георгиев уточни в пледоарията си, че тежкото престъпление е доказано по безспорен начин и Петко Савов е обвинен по чл. 116, ал. 2 от Наказателния кодекс. За деянието му се предвижда затвор от 20 до 30 г., доживотна присъда и доживотна присъда без право на обжалване. Той бе категоричен, че задържаният е опасен, би могъл да се укрие, за да избегне наказателно преследване, както и да извърши ново престъпление. Апелативният прокурор цитира свидетелски показания за заплахите на Савов към децата и направи извода, че трагедията със смъртта на баретата Емил Шарков е много голяма, но всъщност е било възможно

да се случат и далеч по-страшни неща

тъй като мъжът е заплашвал да убива деца.
След близо 40-минутно съвещание председателят на състава съдия Бончо Бонев заяви, че няма основание за промяна в мярката на Петко Савов и я потвърди без право на обжалване. Относно искането на защитата за освобождаване на ръцете и краката от белезниците и кожените колани съдия Бонев обясни, че не е в правомощията на съда да го определя или отменя.

Разследваните за гаф ченгета ходят на работа

Гард на Борисов отпреди 10 г. е сред проверяваните за провала на операцията в Лясковец двама спецполицаи от Велико Търново. Павел Антонов е шеф на отряда за бързи действия в старата столица. Той и колегата му Радослав Георгиев са двамата полицаи, отишли, според МВР - самоволно, в дома на Петко Савов преди акцията на баретите. Срещу тях в момента тече проверка, но и двамата са на работа, каза директорът на областната полиция главен инспектор Христо Христов. Самият той също изпълнявал служебните си задължения и не е подавал оставка, въпреки че преди няколко дни каза, че е готов да го направи, ако му я поискат. От следващата седмица в дирекцията щял да дойде и екип от Инспектората, който да задълбочи разследването. В областната дирекция на Велико Търново не се говори за други оставки и работата тече, както обикновено.
Павел Ангелов, който е на 36 г., е един от най-добрите служители и се слави с точен мерник. Наистина преди години е бил охрана на Бойко Борисов, когато той е бил главен секретар на МВР. Павел Ангелов претърпя малък инцидент през 2012 г., когато се простреля със служебното си оръжие в дома си. Медиците успяха да го спасят, а началниците му, в лицето на тогавашния директор Живко Коцев, го наказаха за неправилно боравене с оръжието.

Светлозар Лазаров:

Ако съм допуснал грешка, ще си ходя

Нека хора, които само са разнасяли папки, не коментират спецоперации

"Ако съм допуснал някъде грешка, вземам си папката и ще си ходя" - това заяви вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в Народното събрание. Той трябваше да бъде изслушан от временната анкетна комисия, свикана покрай оставката на Христо Бисеров, както и твърдения за скандална кореспонденция и среща между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов, известен като Петното.

Лазаров отговори и на коментара на главния прокурор Сотир Цацаров, според когото отрядът е отишъл на акция с най-лекото оборудване.

"Отрядът провежда операции с въоръжение и оборудване по щат. Всякакви други спекулации смятам за абсолютно излишни още повече, че както виждате, хора, които са разнасяли само папки, коментират специални операции, което не им прави чест. Направете проверка една стрелба с "Калашник" до какво води. Един от ранените колеги ми каза: "Шефе, там ни чакаха в засада", допълни Лазаров. Защо и кой е пратил тези, които "издъниха" операцията, е друга тема", продължи Лазаров и добави: Оставям това на тяхната съвест и на компетентните органи".

"Ако се установят пропуски, грешки, вина естествено, че ще има оставки за всеки един, който попада в съответния компонент", категоричен бе главният секретар. "Първата отговорност вече съм я поел - отидох на място и приключих операцията без проблеми", обясни Светлозар Лазаров, а после отрече да му е предлагано да оглави НСО.

Проверят кой е дал автомат на Савов

"По случая "Лясковец" се проверява абсолютно всичко". Това заяви в Хасково главният прокурор Сотир Цацаров. Според него е безпредметно да се правят отделни проверки за едно, друго или трето обстоятелство. "Така или иначе разследването на производството обхваща всичко. И поведението на лицето, и начинът, по който му е било разрешено притежаване на 4 броя на огнестрелни оръжия. В рамките на досъдебното производство ще се установява не само какво е станало в конкретния ден, а и което е било дълго време преди това", подчерта още Цацаров. "Проверката трябва да започне от момента, в който Петко Савов е получил разрешение да придобие ловно оръжие, след това разрешение да придобие дълго ловно оръжие. След това да придобие и ловен автомат, без през живота си да има и едно излизане на лов", каза още Цацаров. И добави още, че предмет на проверка ще е и поведението на длъжностните лица от служба КОС в РПУ-Горна Оряховица по отношение на цялостния контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай