Лозан Панов: Очаквам действия от ВСС по случая „Ченалова"

Лозан Панов: Очаквам действия от ВСС по случая „Ченалова" | StandartNews.com

"Искрено се надявам проверката на ВСС, която касае СГС, да даде своите резултати. Защото ако няма отговорност за хората, които не са си вършели задълженията както трябва, тогава възможността да се мултиплицират тези проблеми и да се върне един грозен модел, ще продължават да съществуват. Очаквам действия от самия ВСС, а мисля, че и аз мога да предприема действия също". Tова заяви във Варна по случая "Ченалова" председателят на ВКС Лозан Панов. "Трябва да бъдем безмилостни и абсолютно нетолерантни към всякакви прояви, които накърняват авторитета на съдебната система", каза Панов, който започна коментара си с познатите термини "гнили ябълки" и "туморни образувания", които излязоха покрай скандалните случаи.

"Смятам, че ако се правят съдебни реформи в дълбочина, които да засегнат съществено правораздаването, трябва това да се случи чрез преминаване с промени в Конституцията", каза още шефът на ВКС. Според него дейността на съдебната система не се съсредоточава единствено и само във ВСС. "Тази система, която се оказва удобният хулиган, няма как да бъде харесвана от всички. ВСС е кадровият орган, на всички им се иска да израстнат в кариерата, но не на всички им се отдава", каза Панов. Според него не трябва да очакваме ВСС да е по-добър, ако няма ясни и по-добри правила.

Според шефа на ВКС човешкият ресурс е потенциалът на съдебната система и промените трябва да започнат още с юридическото образование. "Има много ВУЗ-ове, които дават високи оценки, но не всички качествено образование", каза той. И лансира идеята за единен държавен изпит на студентите по право. "Няма как да внесем съдии отвън, но за да имаме добри и почтени магистрати, всичко започва от образованието", каза Панов.

Той присъства на отчетното събрание на Варненския апелативен съд и даде висока оценка за работата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай