Лъснаха нови разкрития за пастора, обвинен за блудство с деца в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл вече е в съдебна фаза и е насрочено за 14 май

Лъснаха нови разкрития за пастора, обвинен за блудство с деца в Сливен | StandartNews.com

Източник: Би Би Си, архив

Пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с непълнолетни момчета от ромската махала в Сливен, вероятно продължава да търси контакт с децата и семейсвата им. Той се намира в Бургаския затвор, но според сигнали изпраща писма, пари и материални средства на потърпевшите, предаде бТВ.

„Разговаряли сме само с някои от тях. В някои писма, които той изпраща до семействата, което се случва по пощата, той казва, че им липсва, че те му липсват, че го обича, прави препратки към Библията, към Господ и продължава с това негово влияние като самопровъзгласил се пастор да поддържа тази връзка на зависимости и страх от Бога спрямо хората и техните семейства. Голяма част от тях не желаят по никакъв начин да го виждат и чуват, въпреки че е имало предложения чрез други хора да отидат на посещение в затвора в Бургас. Разбира се, те са отказали“, разказа Росица Кратункова, фондация „За надежда“ – един от хората, които все още работят с децата и семействата след този случай.

От полицията и прокуратурата в Сливен казаха, че няма подадени сигнали от семействата на децата, че британецът се е опитвал да се свърже с тях.

Въпреки това, семейства на деца, станали жертви на пастора, споделиха, че действително Хъл се опитва да се свърже с децата и изпраща пари към тях чрез майка си, която живее във Варна и чрез един от пасторите в ромския квартал „Надежда“.

„Някой път става не чрез пари, а чрез чисто материални продукти като дърва за огрев или основни необходими продукти. Идеята е да продължи връзката на зависимост, власт и подчинение. Изхождайки от този пример, има едно неразбиране в обществото за това как действа насилието. Тук не става въпрос само ромски деца и само за кв. „Надежда“, а как да направим правосъдието по-щадящо за децата и да разберем как работят механизмите на насилието“, допълни Росица Кратункова.

Британският пастор Даниел Хъл е обвинен в блудство с малолетни момчета от ромската махала на Сливен. В момента той е задържан в Бургаския затвор. Според показанията на потърпевшите Хъл е имал контакт с 14 деца.

Той беше арестуван за пръв път през септември 2019 г. и обвинен за блудство с 8 български момченца от същия квартал в Сливен. През август 2022 г. 45-годишният пастор бе арестуван отново и обвинен в разврат с три малолетни и едно непълнолетно момче от ромския квартал” Надежда “ в Сливен.  Според обвинението в периода от юни до 10 август 2022 година Хъл подмамвал децата с лакомства и пари, използвайки положението им на зависимост спрямо него.

Делото срещу пастора Хъл вече е в съдебна фаза и е насрочено за 14 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай