Петък,

Крум Зарков хвърли светлина как ще разследват главния прокурор

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1791
Крум Зарков хвърли светлина как ще разследват главния прокурор
A
A
A

„В структурата на прокуратурата най-отгоре стои главният прокурор. Ние предлагаме, за да няма съмнение за независимостта на главния прокурор, той да отиде извън системата. Предлагаме съдия с ранг на върховен съдия да извършва това разследване.“ Идеята издигна в интервю за бТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Когато се внесе обвинение, ще бъде избиран още един върховен съдия, за да има още една линия на контрол“, уточни министърът.

Според него по този начин кариерата на разследващите няма да е зависима от главния прокурор или от Прокурорската колегия на ВСС.

„Аз се опитах на г-н Гешев и в лични разговори да обясня, че става дума да се постави под отговорност и контрол главната прокуратура. Това е пост, който Гешев заема за един мандат. Не може да се слага личността на Гешев извън контекста. Имаме принципен проблем с фигурата на главния прокурор. Настоящият главен прокурор, но и следващите имат интерес да има механизъм, с който периодичните обвинение, с които са засипвани, да бъдат изчиствани“.

„Главният прокурор бива обект на атаки, но той има интерес, за да устои неговия авторитет и този на прокуратурата, да има механизъм, който да отсява всички съмнения“, подчерта служебният министър на правосъдието, уточнявайки, че главният прокурор ще бъде временно отстранен от длъжност, ако срещу него бъде повдигнато обвинение.

„Какво би казал Конституционният съд може да стане ясно само, ако законът бъде приет и след това предаден на Конституционния съд. Ние в Министерството на правосъдието считаме, че няма основания той да е обявен за противоконституционен. До произнасяне на КС не стигаме, защото законът бе приет само на първо четене“, коментира Зарков.

Българското представителство на европрокуратурата на Лаура Кьовеши масово се напуска - двама български делегирани прокурори, четирима деловодители и двама прокурорски помощници.

„В разговор Лаура Кьовеши сподели, че е възложила вътрешен одит. Ще имаме отговор. България все още не е изпълнила квотата си от 15 делегирани прокурори“, каза още той.

Относно санкциите „Магнитски“ Зарков посочи, че САЩ и Великобритания нямат доверие в българската съдебна система, за да предадат информацията, която имат, на България.

„Затова използват тези методи на глобални закони, които защитават техните интереси. Те защитават собствената си финансова система и територия. Въпросът е защо те считат, че нашата правосъдна система не е достатъчно силна, за да се справи сама“, коментира министърът на правосъдието.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com