Кримска свада за Кърджали

Пишат цяла седмица българската позиция за Украйна

Кримска свада за Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Аналогия между Крим и Кърджали разбуни парламента. Повод станаха думите на соцлидера Сергей Станишев "да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България, от друг център, и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област", заяви Станишев.

"Смятам за дълбоко неприемливо разгръщането от страна на отговорни политически фактори - от политически лидери до президент, на хипотези от рода на "а ако утре някой поиска референдум за Кърджали" - Станишев, или "могат ли български граждани от турски произход да се обадят на турския премиер и да поискат намеса" - Плевнелиев", реагира светкавично лидерът на ДПС Лютви Местан. "Подобни въпроси, макар и под формата на отрицание, волно или неволно биха събудили абсолютно необосновани асоциации, защото в България няма гражданин, който да не е приел безусловно териториалната цялост до усещане за свещеност на държавните граници и суверенитета на Република България", посочи още той. Думите на Станишев предизвикаха остра реакция и от ГЕРБ, които обявиха, че ще сезират ДАНС. Президентът Плевнелиев пък заяви от Лондон: "Вярваме, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа. Убеден съм, че лидерите на Европейския съюз ще намерят сила, за да осъдят категорично този акт на агресия и неспазване на международното право, което бе извършено от страна на Руската федерация". Държавният глава призова и за обща позиция на парламента за случващото се в Украйна. На 24 март при Плевнелиев ще се проведе Консултативен съвет за националната сигурност по повод кризата в Украйна.

Междувременно стана ясно, че работна група в парламента ще чисти разногласията на партиите относно позицията на България за Киев и Крим. Очакванията бяха, че днес в пленарна зала ще бъдат разгледани декларациите на БСП, ГЕРБ и "Атака", което щеше да предизвика бурни спорове. Местан призова парламентът да изчака с приемането на декларацията до заседанието на КСНС в понеделник. Поне седмица си дадоха депутатите, за да бъде текстът на декларацията "балансиран и издържан в духа на ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай