Кой да избира нов главен прокурор? Мнението на Крум Зарков

Към Конституцията трябва да се подхожда с уважение, респект

Кой да избира нов главен прокурор? Мнението на Крум Зарков | StandartNews.com

Приетият на първо четене нов механизъм за разследване на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс няма противоконституционност, обяви в интервю за бТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

За да има правова държава, никой не може да е над нея, било то и главен прокурор. Защо парламентарната група на БСП напусна пленарна зала, докато се гласува законопроектът за промени в Наказателно-процесуален кодекс, Зарков не знае.

Той няма очаквания към Висшия съдебен съвет (ВСС) дали ще махне предсрочно главния прокурор Иван Гешев или кога ще го направи. Надява се обаче ВСС да заседава регулярно, да се казва всичко открито и всеки да си носи отговорността с крайното гласуване.

През 2019 г., когато бе избран Иван Гешев за главен прокурор, президентът върнал избора. Честният отговор е категоричен, че този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор, изтъкна правосъдният министър.

Той добави, че към Конституцията трябва да се подхожда с уважение, респект. Конституцията не свещена крава и тя може да бъде сменена затова как се конституира ВСС, какви са квотите и какви са взаимоотношенията, обясни Зарков. Той е раздвоен, че в 49-то Народно събрание може да се събере конституционно мнозинство, което да направи промени в Конституцията.

Крум Зарков не се ангажира дали ще има редовно правителство. Той винаги се е чувствал зле, когато излизат направени записи и я определи като изключително неприятни. Зарков не би приел да е министър на правосъдието в редовно правителство на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ, а би отстъпил поста на следващия правосъден министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай