Конституционният съд с важно решение за Сметната палата

Взето е единодушно от 12-те конституционни съдии

Конституционният съд с важно решение за Сметната палата | StandartNews.com

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №8/2023 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата.

Чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата гласи: „Окончателните одитни доклади не подлежат на оспорване по съдебен ред.“

Решението е прието единодушно, като на заседанието са присъствали 12 конституционни съдии.

Πpeз aпpил 2023 г.  Bърховния административен съд пoиcĸa  тълкуване нa   зaĸoнoвaтa необжалваемост на актовете на Сметната палата. 

Питането бе пo пoвoд  ĸoнĸpeтнo административно дело (№ 8503 от 2022 г.), образувано по частна жалба на „Монтажи“ ЕАД срещу определение (№ 3827 от 13.05.2022 г. по административно дело № 3802/2022 г. ) на Административен съд – София-град, с което е оставена без разглеждане подадената жалба от дружеството срещу Одитен доклад на Сметната палата и е прекратено производството по делото.

Конституционният съд заявява в своето решение от 6 февруари 2024 г., че „по своето естество окончателните одитни доклади на Сметната палата не са административни актове, поради което разпоредбата на чл. 120, ал. 2 от Конституцията е неотносима към предмета на настоящото дело и от нея не следва да се черпят аргументи за противоконституционност на чл. 55, ал. 2 ЗСмП /Закон за Сметната палата/. Специфичната правна същност на окончателните одитни доклади е предопределена от конституционно установената функция на Сметната палата да осъществява контрол за изпълнението на бюджета, като по този начин подпомага осъществяването на конституционните правомощия на Народното събрание“.

Вижте тук пълния текст на Решението на Конституционния съд

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай