Кмет съди прокуратурата, преследвала го без вина

Кмет съди прокуратурата, преследвала го без вина | StandartNews.com

Разград. Кметът на разградската община Завет съди държавата заради прокурорско обвинение, завършило в съда с оправдателна присъда. 46-годишният Ахтер Велиев иска обезщетение от 50 хил. лв. заради съдебно преследване, което влошило здравето му и му причинило хронични страдания.

Процесът срещу заветския кмет бе свързан със сагата за ремонтите на църкви и джамии в разградско, за които властта твърдеше че са пострадали от буря, която според метериолозите изобщо не се е състояла.

Ахтер Велиев бе изправен пред съда с обвинение, че през 2009 година е поискал и получил неправомерно 300 хил. лв. от държавната междуведомствена комисия за борба с бедствията и авариите за ремонт на джамията в село Прелез. Разследването обаче не доказа вината му и той бе оправдан.

Адвокатите на кмета твърдят, че докато е траял процесът, той е заболял от диабет, станал жертва на хипертония, и бил нападнат от депресия. Дали болестите на градоначалника са пряка последица от спора му с Темида, още не е ясно. Съдът в Разград назначи тройна медицинска експертиза,която трябва да установи има ли причинно-следствена връзка между приключилото вече дело и здравето на заболелия кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай