Кирилов даде доказателства за Миталов

Разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, каза правосъдният министър

Кирилов даде доказателства за Миталов | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов. С това той изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Съдия Маталов получи черен печат за влизане в САЩ зарари "сериозна корупция". Лично държавният секретар на Щатите Майк Помпео обяви наказанието. Кирил поиска отстраняване на съдията, но Лозан Панов и Съдийската колегия на ВСС отърваха Миталов, като върнаха искане на Кирилов за допълнителни доказателства. Министърът обеща да ги даде преди 7-дневния срок, поставен от съдиите, и го направи.

Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай