Христо Иванов мънка в следствието

Разпитваха го повече от час за пробива в системата за случайно разпределение на делата

Христо Иванов мънка в следствието | StandartNews.com

Повече от час прекара в столичното следствие бившият правосъден министър Христо Иванов. Той бе привикан на разпит за пробива в системата за случайно разпределение на делата.

ВИЖ ОЩЕ: Зловещо! Разпределяли дела от екзотични острови

Скандалът гръмна в първите дни на април, когато стана ясно, че системата за случайно разпределение на делата може да се манипулира. Това е правено дори от екзотични острови, като и дело на обвиняем за шпионаж попаднало в ръцете на конкретен съдия. Това констатира одит на системата, извършен в периода 17 февруари - 9 март тази година. Позовавайки се на изводите в него главният прокурор Иван Гешев възмутено коментира, че на практика България е била 5 години без правосъдие.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев с тежки въпроси към Калпакчиев и Хр. Иванов

Системата бе въведена през 2014 г. под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев и неистово бранена през 2019 г. от Лозан Панов.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев заговори за коронавирус в съдебната система

Не съм лобирал за конкретна фирма, оправда се в следствието Христо Иванов. Разследващите поискали от него да обясни как се стигнало до решението на ВСС да промени предишната система с нова. През 2013 г., докато бил в БИПИ, заедно с кадровия орган, направили доклад, в който посочили проблемите на предишната система. Европейската комисия също направила препоръки, че трябва да се смени системата.

ВИЖ ОЩЕ: Разследват злоупотреби при разпределението на дела

Иванов обаче не се задълбочил върху системата, изградена през 2015 г., защото тя била "кръпка".

ВИЖ ОЩЕ: Случайното разпределение на дела може се манипулира

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай