Гешев с тежки въпроси към Калпакчиев и Хр. Иванов

Все едно 5 години не сме имали правосъдие, коментира главният прокурор разбитата система за случайно разпределение на делата в съда

Гешев с тежки въпроси към Калпакчиев и Хр. Иванов | StandartNews.com
  • Все едно 5 години не сме имали правосъдие, коментира главният прокурор разбитата система за случайно разпределение на делата в съда

5 години все едно не сме имали система за случайно разпределение на делата. Това става ясно от одитния доклад, който прочетох. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв. Повод е скандалът с доклада от одит, който доказва, че системата за случайно разпределение на делата може да се манипулира. Вчера Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство и започва разследване за злоупотреби при разпределението на делата. Това стана след получен сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет, в който се твърди, че дори човек със слаби компютърни умения може да разпределя делата по конкретни съдии.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев заговори за коронавирус в съдебната система

„Това дали системата е била пробита, ще каже с категоричност назначената в хода на досъдебното производство компютърно-техническа експертиза. Защото на възложения IT одит на определена фирма е представен частичен достъп до централизираната система. Точно това наложи колеги от Съдийската колегия на ВСС и един представител на Прокурорската колегия да сигнализират прокуратурата. В резултат на това беше образувано досъдебно производство в СГП. Но това, което прочетох от доклада на одитиращата фирма, се констатира и потвърди изцяло. Това означава, че все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. По същество - все едно не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено като коронавирус в съдебната система”, посочи Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Разследват злоупотреби при разпределението на дела

Според главния прокурор в системата можело да проникнат и хора със слаби компютърни умения.„Един човек с лаптоп в Разград може да разпредели, което и да е дело и в който й да е съд. Да манипулира данни по какъвто иска начин, да трие данни и да не остават следи. Да отбелязва, че определени съдии са в отпуск. Аз искрено се надявам слуховете, които циркулират за около 10 000 евро за разпределяне на дело на конкретен магистрат, да се окажат неверни. Въпреки че като чета този IT одит, съм потресен”, каза още обвинител №1.

ВИЖ ОЩЕ: Случайното разпределение на дела може се манипулира

Системата работи от 5 години и е дело на фирма „Смарт Системс 2010”. Компанията не е сред известните в IT сектора. Според Иван Гешев причините за проблема трябва да се търсят в предишни управленци от Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието.

„Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не, като г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е фукционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази фирма – незнайно защо, осъществява дейност, не иска пари за поддържането на тази система. По същество – безвъзмездно е поддържала системата”, попита Гешев. И зададе още неудобни въпроси: „Интересно ми е защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, доколкото чета протоколите през 2019 г., са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза  на тази система за случайно разпределение на делата”.

Гешев разкри и какви ще са бъдещите действия на прокуратурата. „И понеже това се е случвало 5 г., докато ние сме били под мониторинг от ЕК – българската прокуратура ще уведоми ЕК за резултатите от досъдебното производство”, заяви главният прокурор.

Висшият съдебен съвет ще обсъжда темата със случайното разпределение на делата следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай