Гешев заговори за коронавирус в съдебната система

Стотици дела може да бъдат подложени на съмнение, смята главният прокурор, по повод разкрития за намеса в разпределението на дела

Гешев заговори за коронавирус в съдебната система | StandartNews.com

Градската прокуратура в София разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигнал до прокуратурата е подаден от членове ва Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата, стана ясно от изявление днес на Сийка Милева - говорител на главния прокурор Иван Гешев. Според БНТ в доклада има данни за нерегламентиран достъп и избор на конкретни съдии за дела.

Колегите от Софийска градска прокуратура констатираха, че има достатъчно дани да се образува досъдебно производство относно манипулирането на системата за случайно разпределение на делата. Производството е на база компютърно престъпление, съобщи в интервю за националната телевизия Иван Гешев.

"За мен това е коронавирус в съдебната система. Този скандал може да се окаже по-голям дори от самия коронавирус. Това може да означава, че стотици дела могат да се подложат на съмнение. Всеки, който има електронен подпис, може да влезе в системата и да манипулира данни, да си избира съдия, да създава съдилища. Не съм специалист, но това означава, че всеки, който има малко компютърна грамотност, може да си прави всичко. Това е потресаващо", заяви още Гешев.

"Огромните интереси не са само по търговските дела. Има много дела, в които има най-различни интереси и не трябва да се фокусираме само върху търговските. Надявам се заключенията на одита да не са верни, но се съмнявам. Сигурността на тази система се оказва нула", констатира главният прокурор.

"Сега разбирам защо миналата година Лозан Панов и неговите приближени се хвърляха на амбразурата и отказваха да се извърши IT одит на системата. На колегите им бе отказан достъп да се провери имало ли е неоторизиран достъп до системата. Пак ще повторя, че се надявам заключенията на одита да не се окажат верни, но това едва ли ще се случи", посочи Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай