Хаджигенов с удар по прокуратурата

Депутатът пише на Лаура Кьовеши

Хаджигенов с удар по прокуратурата | StandartNews.com

Гавра и изтезание. Така адв. Николай Хаджигенов желанието на прокуратурата да снема показания от битите под колоните на Министерски съвет младежи. Адвокатът, който в момента е депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“, представлява петима от пострадалите по време на антиправителствените протести на 10 юли.

Той коментира изнесената информация по разследването от прокурор Виктория Трифонова, отговаряща за три сигнала за полицейско насилие от въпросната дата. Пред bTV тя обясни, че за едно от пострадалите лица има образувано досъдебно производство, а за другите двама преписките са прекратени, защото са отказали да дадат показания.

„Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един великолепен начин безобразието на българската прокуратура – не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят? Очевидно прокурор Трифонова е гледала записа“, каза Хаджигенов.

Адвокатът обясни, че неговите клиенти са отказали да дадат показания на МВР и прокуратурата заради стратегия на защитата: „Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност – ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро“.

Според депутата записът с полицейското насилие е бил скрит по разпореждане на предишната власт.

„Евгени Марчев (б.р. един от пострадали) разказа веднага пред медиите какво се е случило. Но прокурор Трифонова има нужда от нещо повече – това е гавра и изтезание, затова ги спрях. Нямаше да има смисъл“, допълни юристът.

По думите му последвалите действия на разследващите органи са престъпление срещу правосъдието, защото истината се изкривява. Той определи като блудство снимките, направени от един от униформените на безпомощно момиче зад колоните на Министерския съвет.

Хаджигенов обясни, че подготвя писмо до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с действията на прокурор Вероника Трифонова. В момента тя е делегиран прокурор към ръководеното от Кьовеши звено.

Според него Народното събрание има законови механизми, с които да накара главния прокурор Иван Гешев да дойде на изслушване в парламента по темата с полицейското насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай