Калоян Топалов - Новият коз на Темида

Калоян Топалов - Новият коз на Темида | StandartNews.com

Калоян Топалов иска да върне авторитета на Градския съд

Като студент отличникът на Юридическия факултет бил общ работник и куриер

Смелост, воля и характер. Това са три от основните качества, което характеризират съдия Калоян Топалов според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Казват го и неговите колеги. Според тях точно тези три качества на новия шеф на Софийския градски съд (СГС) ще му помогнат да върне доверието на хората в съда. И ще мотивират колегите му да работят качествено. "Аз съм от т. нар. средно поколение съдии, които имаха щастието да работят по времето, когато упражняването на тази професия беше чест, удоволствие и гордост. Но това поколение имаше и малшанса пред очите му общественото доверие в професията да бъде сринато. И по мое мнение в голямата си част това беше направено умишлено, за да има удобен виновник за всичко. Това доведе до една

крайна апатия, демотивация и разочарование

в колегите. Тези фактори имат точка на насищане и човек трябва да предприеме действия. Натрупал съм знания и възможности и вярвам, че мога да върна СГС на полагащото му се място", каза пред кадровиците на Темида преди избирането си съдия Топалов. Според него сред основните проблеми пред СГС е големият брой на отводите, натовареността на магистратите и материалната база.

Никой не се съмнява в професионалните му качества, още повече че върви по стълбицата на професионалния успех вече 15 г. плавно.

И в становището на Комисията по професионална етика към ВСС пише, че сред колегите си има репутация на съдия, който не се подлага на натиск, заплахи и стимули, преки и косвени влияния на която и да е власт". В кулоарите на Съдебната палата говорят за него, че е принципен, доказан професионалист, ръководещ се единствено от закона и вътрешното си убеждение. От чистачките в храма на Темида през съдебните служители та до магистратите, казват, че е възпитан и с добри обноски. Колежките му

твърдят, че е кавалер и един от най-стилните

съдии, който много държи винаги да е в изряден външен вид. Не е обаче от типичните "костюмари", често предпочита спортно-елегантния стил. Всъщност това е характерно за зодията му - Водолей. И като типичен представител на звездния знак обича пътуванията с многолюдното си семейство, за които все по-малко време му остава. Обича да се разтоварва с всякаква музика, без чалга.

Топалов е роден преди 42 г. в София. Всъщност малко хора знаят, че отличникът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е работил 2 г. като общ работник в керамичен завод в самоковското село Рельово, а после още толкова - като куриер в "Енергоимпекс". Това може да се прочете в профила му в Българския институт за правни инициативи. Топалов започва като младши съдия в Софийския районен съд, където преминават 13 г. от кариерата му. Там е бил един от най-натоварените магистрати. От 31 октомври 2012 г. в продължение на 2 г. е бил командирован в СГС. Отличникът на Юридическия факултет е такъв и в работата си. При последната му атестация през 2013 г. получава 98 от 100 възможни точки. След издържан конкурс от декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност в СГС. С уважение за него говорят и юристите, на които е преподавал гражданско право и граждански процес в Националния институт на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай