Сряда,

Какво ще бистри ВСС за разпределението на делата

От: Рачо Рачев -
113
Какво ще бистри ВСС за разпределението на делата
A
A
A

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира на заседание, свикано от правосъдния министър Даниел Кирилов, във връзка със скандала с одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата. Системата беше въведена през 2015 година.

Красимир Гаджоков - дългогодишен консултант по информационна сигурност с водеща роля по ключови проекти във втората най-голяма канадска комуникационна компания - подчерта, че докладът все още не е публикуван. Той каза, че в доклада за предишната система, актуална през 2013-14 година, е имало много критики към нея, което е наложило и смяната.

„А мога да ви кажа, че бих се срамувал дълбоко, ако аз съм собственик на фирма, която е направила такъв безпрецедентно аматьорски, грубо непрофесионален, абсолютно опасен и незащитен софтуер“, сподели Гаджоков пред БНР.

Малко се знае за актуалната система за случайно разпределение на делата, подчерта той: „Наскоро, когато научих за нея, научих кой я е направил. Нищо друго не знам за нея. Научих фирмата, тръгнах да проучвам и намерих някои неща, които ме смущават, но характеризират фирмата, която я е направила. Има някои неща, които показват известна небрежност от тази фирма към собствения им имидж в интернет пространството. Не е осигурен достатъчно техният уеб сайт… някакви сертификати от някакви странни фирми за сертификати за качество и въобще за сигурност, за системи за управление за сигурност. Не искам да навлизам в подробности, но не сме виждали този доклад за сегашната система“.

Според експерта няма „задна цел“ в направата на системата: „Не знам дали тази система е направена безплатно от някого, но мога да кажа, че много хора, както аз самия, всичките усилия, които съм положил през 2013-14 година - да направя абсолютно подробни доклади в моята област като специалист по информационна сигурност, за да помогна, точно тогава когато се решаваше бъдещето на системата, да бъде направена система, която да е сигурна, съм го направил напълно безплатно и безвъзмездно, защото просто имам времето, имам възможността, имам познанията и мога да си го позволя“.

Разликата между старата и новата система: „В сегашната система разпределението на делата е централното - има една централна апликация и, явно, дистанционно може да се прави свързване и разпределяне. Атаката, която виждам в момента, е към идеята за централното разпределение“.

Каквито и да са проблемите на системата, те са в нея от 5 години: „Тези неща, които биват сега открити – говорим за 5 години. А, стандартно, всяка уважаваща себе си фирма по света прави специализирани одити в областта на информационната сигурност поне веднъж годишно. Подробно се разглежда цялата им система, включително мрежи, а не само конкретния софтуер за извършване на някаква дейност. Това е странно!“.

За новата система и пропуските ѝ: „Доколкото разбирам е въведена по-добра автентикация - установяване на самоличността на този, който се включва системата. На базата на това, явно някой е решил, че понеже е много по-добра автентификацията, няма да слагаме други защитни механизми и ще оставим връзки - да могат да се свързват към тази система на практика отвсякъде. Първото нещо, което би могло се направи, е да се предотврати свързването от извън България... Ако, както аз чувам, е въведена автентикация, която е с електронен подпис, това е много сигурна автентикация - тя ще ни даде информация кой точно, с чий електронен подпис е направено това. То означава, че имаме два варианта. Или някой съдия, или упълномощено лице, което е било в чужбина и е трябвало да свърши тази работа, е решил да свърши, свързал се е от чужбина и направил това разпределение. Другият вариант е да е откраднат или някой да си е дал електронния подпис. Но трябва да си е дал не само подписа, но трябва да си е дал и PIN-а, а това вече би било незаконно.“

Никога не е съществувала в човешката история абсолютно сигурна система. Въпросът да намалим риска до поносим за обществото, подчерта експертът.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички