Изземват антиките на Васил Божков (ДОПЪЛНЕНА)

Изнасянето на предметите ще стане след като има заповед от прокуратурата

Изземват антиките на Васил Божков (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Върви процедурата по изземване на картини и артефакти от колекцията на бизнесмена Васил Божков. Тази сутрин прокурори и реставратори влязоха в офисите на „Нове холдинг“. В момента артефактите само се описват от експерти.

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица „Московка“, казаха за БНР от Министерството на културата. Това ще стане, след като има заповед от прокуратурата.

Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Засега са изнесени около 20 картини, притежание на Васил Божков, но от друг негов имот, съобщиха още от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините.

Директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви: "Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Още в петък министърът на културата беше категоричен: "Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки", заяви Боил Банов.

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

Миналата седмица бе оповестено, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България. Това съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

През седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Васил Божков беше задържан в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му повдигна 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и др. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че се изготвят нужните документи, с които ще бъде поискано екстрадирането на Божков в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай